W jaki sposób stosuje się się mocznik w pielęgnacji?

Mocznik znajduje zastosowanie w pielęgnacji od bardzo dawna. Jego podstawowym zadaniem jest odpowiednie nawilżenie skóry.Stosowany jest w wielu kosmetykach i w różnym stężeniu. Prezentujemy wobec tego w skrócie mocznik w kosmetyce i rzecz jasna jego cenne właściwości.

Mocznik nie tylko i wyłącznie dobrze nawilża skórę, ale wpływa również na jej gładkość oraz jędrność, dbając ponadto o jej miękkość. Może być stosowany w kuracjach złuszczających, a także w kuracjach przeciwtrądzikowych, ponieważ zawiera właściwości antyseptyczne. W jakich zatem kosmetykach można znaleźć mocznik? Przede wszystkim jest składnikiem kremów do nawilżania skóry i dodatkowo kremów do regeneracji skóry. Składnik ten dostępny jest także w preparatach kosmetycznych leczących krostki trądzikowe, jak również inne schorzenia skórne takie jak na przykład łuszczycę. Dzięki temu, iż mocznik w kosmetyce intensyfikuje przepuszczalność naskórka, jest z reguły substancją wspomagającą leczenie zaburzeń skórnych, gdyż umożliwia wniknięcie w nią leczniczych dermokosmetyków. Mocznik w stężeniu 30-40% używany jest do złuszczania skóry, jest więc składnikiem kosmetyków peelingujących, a także tych, których zadaniem jest przywrócenie do dobrego stanu skóry nazbyt zrogowaciałej oraz przesuszonej. Mocznik w naprawdę wysokim stężeniu, to jest 40-50% ordynowany jest przez lekarzy dermatologów na receptę. Używany jest w głównej mierze do terapii zdrowotnych w przypadku jednostek chorobowych takich jak łuska rybia albo atopowe zapalenie skóry. Mocznik znajduje się nie jedynie w kremach lub tonikach, lecz dodatkowo w takich preparatach kosmetycznych jak szampony bądź odżywki do włosów.

Więcej info tutaj

Dodaj komentarz